БИБЛЕЙСКА ИКОНОМИКА? ИМА ЛИ ТАКОВА НЕЩО?

“Небесното царство прилича на търговец. . .” (Мат. 13:45)

“. . . небесното царство прилича на стопанин. . .” (Мат. 20:1)

“Библията има отговор на всички въпроси”

Това беше централното послание на евангелизационната вълна, заляла България в периода 1990-1993, времето, в което повярвах в Христос и Го приех за мой Спасител и Господар. “Елате при Исус, защото Той има решение за всичките ви проблеми. Четете Библията, защото тя е Божие Слово и има отговори на всичките ви въпроси. И т.н.” Аз повярвах искрено на тези уверения. Тогава не знаех, че ще дойде време, в което ще искам отговор на конкретни въпроси, различни от стандартните ограничени теми, проповядвани в църквите, но няма да го получа. Същите тези хора, които преди това ме уверяваха, че Библията има отговор на всички въпроси, след време уверено ми обясняваха, че има неща, на които не мога да намеря конкретен отговор в Библията. Или че конкретният отговор го има, но той се отнася за физическа нация преди няколко хиляди години и всеки опит да се приеме този отговор за валиден днес е незаконен. Нещо повече, някои неща, макар и създадени от Бога, не могат да бъдат законно занимание за християните днес и трябва да бъдат отложени за в бъдещето след края на историята. Накратко, ако приемем преобладаващите доктрини в българските протестантски църкви, “Библията има отговор за всички въпроси и решение за всички проблеми,” но християните не трябва да задават тези въпроси и не трябва да се занимават с тези проблеми.

Разбира се, от заглавието е ясно, че говоря конкретно за темата (въпроса, проблема) на икономиката. Ако вие сте един от многото християни в България, първата ви реакция, когато чуете “библейска икономика,” би била: “Но християнинът не трябва да се занимава с икномика! Исус идва съвсем скоро и всяко вплитане в житейски дела може само да ни отвлече настрана от Бога. Нашата работа е да привлечем колкото е възможно повече души за Христос, преди да дойде Той.” Този възглед за света, който е най- популярният в българските църкви, предполага оттегляне на християните от управлението на земните ресурси и очакване на края на историята (обикновено в т.нар. “грабване”). Поради липса на по-подходяща дума в българския език аз наричам такъв възглед ескейпизъм – от англ. escape - бягство, оттегляне. Тогава откъде хората трябва да извлекат икономическите принципи и закони, по които да управляват живота си? Ако Библията няма какво да каже за съвременната икономика или християните не трябва да се занимават с икономика, тогава единствените валидни принципи остават съставените от нехристияните и техните институции – светската система.

Има втори вид хора, които не са християни (макар че и някои християни се присъединяват към тях). Те смятат, че Библията е всичко друго, но не и вдъхновеното слово на живия Бог-Създател, което е единственият стандарт за правилно поведение във всяка област на живота. Библията може би е сбор от мъдрости, или автентична история, или интересно антично произведение, но тя не е валидна днес, и следователно от нея не може да се извлече никакво икономическо учение, приложимо в съвременните условия. Може би е имало някакви принципи, валидни за времето на древния Израел, но те не са валидни днес. Нещо повече, според тези принципи Библията строи всичките си учения на основата на презумпцията, че вселената е създадена от личностен Бог, Който едновременно трансцендентен (отделен от създанието) и иманентен (присъствуващ навсякъде) и Той управлява всички неща според Своята върховна воля. Това е идея, която е враждебна за мисленето на езичника и той предпочита да вярва, че няма Бог, или че този Бог не е Богът на Библията. Тогава откъде трябва да дойде правилното икономическо учение? От автономния човек, който сам е творец на своето съществуване и сам си определя законите и принципите, по които ще живее. Бог не ни е нужен, за да намерим правилните икономически механизми, казват те. Аз наричам този възглед хуманизъм – религия, която поставя човека като законодател във вселената.

Има нещо общо между двете групи: и традиционните християни, и езичниците вярват в едни и същи неща: че Библията няма конкретни икономически решения, които да могат да бъдат приложени днес, и че автономният грешен човек трябва да определя законите, по които ще се движи и управлява световната икономика.

През последните двадесет години в света се появи едно нарастващо малцинство от християни, които поставят под съмнение или дори направо отричат възгледите на горните две групи. Според техните възгледи човекът е предназначен да живее на земята (а не на небето) и да управлява земята според Божиите принципи. Човекът трябва да бъде господар над земята, но това негово господство не е автономното безусловно господство на грешния човек, а настойничество над земята от името на нейния върховен Господар: Бог. Основа на това схващане е Бит. 1:26-28: “Да създадем човека по Нашия образ и нека владее . . . над цялата земя.” (Ако някой още се чуди какво означава “по Божия образ,” нека да види най-близкото определение в Словото: “да владее.”) Никъде по-нататък в Писанието не е записано Бог да е поменил намерението Си. Падението не променя предназначението на човека да владее земята. Библията не говори никъде за изпращане на небето. Но ако човекът е предназначен да владее земята от името на Бога, а хората се делят на две групи – вярващи и невярващи – тогава коя от двете групи е по-способна да упражнява господство над земята? Ако хората трябва да владеят земята, и то според законите и принципите, установени от Създателя, тогава единствените, които имат правото и способността истински да владеят земята, трябва да представителите на Създателя – християните. И ако има само един Бог Създател, тогава има само един валиден закон, по който да се управлява земята – Божият закон.

Нека да се върнем към началото на нашите разсъждения. Има ли такова нещо като “библейска икономика”? От нашите разсъждения дотук трябва да заключим, че не само има библейска икономика, но нещо повече, няма друга възможна икономика, освен библейска икономика, защото всяка друга икономика пренебрегва върховната реалност във вселената – Бога Създател – и следователно е само хипотетични мъдрувания за един нереален свят, несъздаден от Бога, без начало и без край. Ако една икономика не приема Бога на Библията за първоначална отправна точка, тя не е нищо друго освен абстрактна спекулация и следователно няма нищо общо с това, което имаме предвид под “наука”. Така както няма друго спасение освен спасението според Библията, така няма и друга възможна икономическа наука (и съответно друг отговор на икономическите проблеми на света) освен тази, която е основана на библейските принципи. Между другото ще споменем, че тези разсъждения се отнасят за всички други научни дисциплини и клонове на познанието: няма друга възможна наука, освен тази, която е основана на Библията. (Противно на практиката в църквите през последните два века ние не се опитваме да докажем, че вярата е съвместима с науката, а съдим за правилността на даден научен извод според неговата съобразеност с Библията. Ако някой твърди, че светът не е създаден за шест буквални дена, то той е глупак: Пс. 14:1. Той може да е образован глупак, но е глупак.)

Каква е задачата на християните? Христос, чрез Своята победа на кръста, спечели пълната власт на небето и на земята, като по този начин направи незаконни всякакви опити на земята да бъдат установени обществени и икономически системи, които не следват библейските принципи. Всички хора са длъжни да се покорят на Цар Исус, като започнат да прилагат Неговите закони във всяка област от живота (Мат. 28:18-20). Следователно, икономическата част от работата на християните е да изследват икономическите закони на Библията, да ги прилагат в живота си (в семействата си, бизнеса си, на работното място и т.н.) и да прогласяват тези закони като част от пълното благовестие, което Исус Христос донесе на земята. Библейските икономически принципи не са една от всички възможности за човечеството; те са задължителни за всички хора и освен това са единствената възможност за дългосрочно благосъстояние и ефективно господство върху Божията земя.

За тези, които още се съмняват дали християните трябва да се занимават с икономика, ще напомня, че повече от половината от всички притчи на Исус Христос в евангелията (29 притчи от общо 51) са на икономическа тема. Някой би казал, че те използват икономическа тема, но Исус е имал предвид изключително духовните изводи, но не и материалните. Дори и да е така, икономическият свят се управлява по същите духовни принципи, както и духовния свят, защото са създадени от един и същи Бог.

Моята цел

През последните два века църквата в световен мащаб е изоставила задачата си за завладяване на света за Христос, като е възприела дяволското дуалистично учение, че християните се занимават с небето, докато на езичниците остава земята. Същността на духовната война не е дали ще успеем да избягаме невредими от земята на небето; духовната война е война относно това чии духовни принципи – на Исус Христос или на Сатана – ще бъдат наложени победоносно на земята. Земята е бойното поле и част от нашата работа е да я завладяваме чрез налагане на библейските икономически принципи, измествайки дявола и неговите последователи от управлението на земните ресурси.

С този бюлетин ще се опитам да възстановя това изгубено видение, като започна да връщам църквата в България към реалностите на Божия икономически свят, към икономическите принципи на Библията, към Божиите закони за управление на земните ресурси. Искрено се надявам той да доведе много християни до разбиране на тяхната роля за спасението на нашата нация чрез активна обществена и икономическа дейност, основана на библейските закони.

Бог да ви благослови, докато го четете!

БОЖИДАР МАРИНОВ