Възстановеният рай
Съдържание
Предговор

Част Първа
Глава 1

Част Втора
Глава 2
Глава 3
Глава 4
Глава 5
Глава 6
Глава 7

Част Трета
Глава 8
Глава 9
Глава 10
Глава 11
Глава 12
Глава 13
Глава 14
Глава 15
Глава 16

Част Четвърта
Глава 17
Глава 18
Глава 19
Глава 20
Глава 21
Глава 22
Глава 23

Част Пета
Глава 24

Приложение А
Приложение Б
Библиография

   

Възстановеният рай
  Home     Дейвид Чилтън  

 

ПРЕДГОВОР

Тази книга беше написана и като общ увод към библейската есхатология, и като начин за четене на Библията; първото, вярвам, произлиза естествено от второто. Тя също служи като въведение към моя по-голям труд (в развитие), коментар върху Книгата Откровение.

По тази причина, настоящата книга няма претенциите да отговори на всеки възможен въпрос относно пророчествата. Онези, които желаят да намерят повече за възгледа, представен тук, трябва да се обърнат към препоръчаната библиография. В допълнение към моя коментар, няколко други трудове по есхатология са в различни етапи на подготовка, особено от пастор Джеймз Джордан (Матей 24) и пастор Рей Сътън (Даниил).

Много читатели ще намерят (както се надявам) материала за Едемската градина увлекателен, както беше за мен, когато през 1977 за пръв път прочетох лекциите на Джим Джордан по предмета. Те ще бъдат щастливи да чуят, че предстои публикуване на неговата книга Дървета и тръни (James B. Jordan, Trees and Thorns), подробно изследване на Едемските модели. Силно препоръчвам този труд. Друг учен, чиито изследвания са повлияли на моите, е д-р Мередит Клайн; неговата книга Образи на Духа (Meredith Kline, Images of the Spirit) е шедьовър по библейска теология. (Бързам да посоча, разбира се, че той не трябва да бъде смятан за отговорен за някои от моите изводи).

Библейските цитати са предимно от New American Standard Version, включително нейните бележки в полето; някъде съм променил цитатите леко в полза на по-буквално предаване.

Много съм благодарен на редица добри приятели, които ми дадоха своите съвети и помощ по време на написването на тази книга. Пръв между тях е моят издател, д-р Гари Норт, който първоначално ме помоли да я напиша, и чиито предложения бяха постоянно плодотворни и предизвикателни. Ръкописът беше четен от пасторите на Уестминстърска презвитерианска църква (Тайлър, Тексас): пастор Луис Бълкли, пастор Робърт Дуел, пастор Джеймз Джордан и пастор Рей Сътън; техните теологични прозрения са повлияли практически на всяка страница от книгата.

Други, които четоха ръкописа и дадоха ценни коментари, са пастор Марк Хаус, пастор на Първа презвитерианска църква (Манхатън Бийч, Калифорния); Спенсър Раундтри, управляващ презвитер на Църквата на Изкупителя (Плейсървил, Калифорния); Джеймз Уитакър, друг член на Уестминстърска презвитерианска църква; и пастор Джордж Грант, пастор на Общение на Вярващите (Хъмбъл, Тексас). В допълнение към неговите полезни критики (които той предложи с безразсъдна, разточителна страст), Джордж изработи корицата на книгата; художествената работа е дело на Ранди Роджърс, също от Общение на Вярващите. Също бих желал да благодаря на Реформисткото Общение в Оуктън (Оуктън, Вирджиния) за тяхната помощ за издаването на книгата.

По начини, твърде многобройни за споменаване, съм задължен на търпеливата и посветена работа на две способни секретарки в Института за християнска икономика: г-жа Морийн Питърс и г-жа Бренда Уест. На всеки етап от работата тяхната помощ беше ценна и съм дълбоко благодарен за нея.

Накрая, благодарен съм на моята съпруга, Дарлийн, която любезно ми помагаше по време на целия проект. Тъй като нейната любов е постоянен белег на Възстановения Рай, тази книга е посветена на нея.

Paradise Restored
Copyright © 1987 Dominion Press
превод Copyright © 2003 Радослава Петкова, Dominion 777